Samen voor een lagere energierekening!
 

Hoe is de voordeelberekening gemaakt?

Je hebt een aanbod ontvangen met daarbij een geschat voordeel op je energierekening voor het komende jaar. Om tot dit geschatte voordeel te komen, hebben wij een voordeelberekening gemaakt. We hebben uiteraard gekeken naar de gegevens die je bij je inschrijving hebt kunnen opgegeven: postcode, huidig verbruik en huidige leverancier.

Omdat de tarieven van het contract dat je nu hebt bij je huidige leverancier voor ons onbekend zijn, hebben we een vergelijking gemaakt met het modelcontract dat jouw huidige leverancier aanbiedt. In het kostenoverzicht kun je nu zelf eenvoudig een vergelijking maken met alle kosten van het modelcontract van jouw energieleverancier en de kosten van het aanbod van het Energiecollectief. Wil je de kosten vergelijken met je huidige tarief? Dan kun je je eigen energierekening erbij pakken en eenvoudig alle kosten vergelijken.

Heb je je postcode, energieleverancier en verbruik niet opgegeven? Dan zijn we uitgegaan van de tarieven die gelden voor gasregio 4 (Friesland/Groningen) en een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh en 1.700 m³ en hebben we in het overzicht een vergelijking gemaakt met de 3 grote energieleveranciers: Nuon, Essent en Eneco.

Waarom kiest de Consumentenbond voor deze rekenmethode?

De Consumentenbond heeft voor deze rekenmethode gekozen om een zo helder mogelijke berekening te laten zien. Je kunt nu in een oogopslag de leveringstarieven en andere kosten vergelijken. Elke leverancier is verplicht een modelcontract aan te bieden. Heb je een energiecontract voor bepaalde tijd, dan word je in de meeste gevallen na einde contract overgezet in een modelcontract.

Als je je postcode invult, wordt onze schatting nauwkeuriger dan als je dit niet doet. In Nederland gelden namelijk verschillende gastarieven voor verschillende regio’s. Vul je niets in? Dan gaan we uit van gasregio 4 (Friesland/Groningen). Het bijbehorende gastarief kan afwijken van het tarief dat je werkelijk betaalt.

Als je je huidige energieleverancier invult, kunnen we voor jou een vergelijking maken met je huidige energieleverancier. Dit is een geschatte berekening in vergelijking tot het modelcontract bij je huidige leverancier. Pak voor een actuele vergelijking je energierekening erbij.

Voorbeeldberekening

Klaas de Ruiter is woonachtig op postcode 1111 AA. Zijn huidige leverancier is Nuon. Hij heeft een jaarverbruik van 2.900 kWh en 1.600 m³. Stapt hij niet over, dan betaalt hij op basis van een modelcontract bij zijn huidige energieleverancier €1.749,65 aan energiekosten.

Gaat Klaas in op het 1-jarig aanbod van Budget Energie voor het collectieve contract? Dan betaalt hij komend jaar naar verwachting, op basis van de gegevens die hij heeft opgegeven, €1.387,32 aan energiekosten. Dit is een geschatte besparing van €362.

Onze rekenmethode gaat uit van een vergelijking met het modelcontract. De voordeelberekening komt daardoor nooit volledig overeen met wat Klaas werkelijk bespaart. Doordat wij alle tarieven van het aanbod in een helder overzicht hebben geplaatst, is het ook zeer eenvoudig om de tarieven met het huidige contract te vergelijken.

Ga terug naar het aanbod